Artikel 17 lid 1 Grondwet één jaar in werking: Het (potentiële) gebruik van die bepaling in de strafrechtspraak (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2024)
In de parlementaire geschiedenis en literatuur worden verschillende functies van de recente grondwettelijke codificatie van het recht op een eerlijk proces onderscheiden. Zo wordt aan de opneming van dit recht in artikel 17 lid 1 Grondwet onder meer juridische en symbolische meerwaarde toegedicht. In deze bijdrage wordt onderzocht of deze beoogde functies van artikel 17 lid 1 Gw al kenbaar worden verwerkelijkt in de strafrechtspraak en of er ruimte is voor meer.