Als het de gemeente behaagt: Is de beoordelingsvrijheid bij het toekennen van respijtzorg een inbreuk op het recht op privéleven van de mantelzorger ex artikel 8 EVRM? (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2026)
Volgens vaste jurisprudentie is mantelzorg onverplicht en onbetaald. Het is zorg die, bij ontstentenis ervan, geleverd dient te worden door de gemeente. Bij het toekennen van vervangende zorg (ook wel respijtzorg genoemd) heeft de gemeente op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) echter beoordelingsvrijheid. Daarmee ontstaat er een spanningsveld tussen de vrijwilligheid van de mantelzorger en de beoordelingsvrijheid van de gemeente. Hier stel ik de vraag of deze beoordelingsvrijheid een inbreuk op het recht op privéleven van de mantelzorger oplevert ex artikel 8 EVRM.