Lang, Langer, Lawson (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2026)
Met zijn aantreden als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens verlaat Rick Lawson na meer dan een kwarteeuw de redactie. Hij doet dat in een paradoxale tijd voor de mensenrechten. Een tijd waarin de VN de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikte en de internationale (en daarmee samenhangende Europese) mensenrechten een vrijwel niet weg te denken rol hebben gekregen in het Nederlandse stelsel van grondrechtenbescherming. Maar ook een tijd waarin mensenrechten steeds meer onder druk komen te staan, en zelfs sprake is van een politieke waardenstrijd over wat die mensenrechten precies inhouden en wie er een beroep op kan doen. Het is nu belangrijker dan ooit dat regering, parlement en samenleving kundig en gezaghebbend geadviseerd worden over aard, inhoud en reikwijdte van grondrechten. Wie kan dat beter dan onze eigen Rick Lawson?