Het Nederlandse systeem van postmortaal onderzoek in het licht van artikel 2 EVRM
DOI:
https://doi.org/10.54195/NTM.18872Trefwoorden:
overlijden, onderzoek, lijkschouw, artikel 2 EVRMSamenvatting
In Nederland overlijden circa 170.000 mensen per jaar. Zoals alle Europese landen heeft Nederland een systeem voor het doen van onderzoek naar een overlijden. Dit systeem is voornamelijk een administratief systeem. Bij een vermoeden van een strafbaar feit sluit het administratieve systeem aan bij het strafrecht. Vanuit Europees perspectief, met name vanuit artikel 2 van het EVRM en de daarbij
behorende jurisprudentie, zijn eisen gesteld waaraan het systeem van een land moet voldoen als het gaat om onderzoek naar overlijden. In dit artikel wordt de theorie van het Nederlandse systeem naast de praktijk gelegd. Tevens wordt het systeem langs de door het EHRM gestelde eisen gelegd en wordt geconcludeerd dat het Nederlandse systeem van de lijkschouw niet voldoet aan artikel 2 EVRM.
Downloads
Downloads
Gepubliceerd
Nummer
Sectie
Licentie
Copyright (c) 2024 Cécile Woudenberg-van den Broek, Inge Schepers, Joey Hardy, Gisela de Heus, Wilma Duijst-Heesters
Dit werk wordt verdeeld onder een Naamsvermelding 4.0 Internationaal licentie.
Auteursrechtverklaring
Auteurs die in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten publiceren stemmen in met de volgende voorwaarden:
a) Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten stelt de inhoud van het gepubliceerde artikel onmiddellijk Open Access beschikbaar. Artikelen worden gepubliceerd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution 4.0 International licentie (CC BY 4.0). De auteurs behouden het copyright en geven het tijdschrift het recht om als eerste het werk te publiceren onder een CC BY 4.0 licentie. Deze licentie geeft anderen het recht om de inhoud zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten te gebruiken en te delen, ook voor commerciële doeleinden, onder de voorwaarde dat naar het originele werk en dit tijdschrift wordt gerefereerd.
b) Het is auteurs toegestaan om separate, additionele contractuele overeenkomsten aan te gaan voor de niet-exclusieve versie zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten (bijvoorbeeld publicatie in een repository van de instelling, of publicatie in een boek), met een referentie naar de originele publicatie in dit tijdschrift.
c) Het is auteurs toegestaan om hun werk online te publiceren (bijv. in een repository of op een eigen website) voorafgaand en gedurende het submissieproces. Auteurs worden aangemoedigd om hun werk te uploaden naar de repository van hun instelling.