Zwangerschapsdiscriminatie bij de rechter: een kwalitatieve en kwantitatieve analyse
DOI:
https://doi.org/10.54195/NTM.18883Trefwoorden:
zwangerschapsdiscriminatie, Unierecht, bewijslast, schadevergoedingSamenvatting
In deze bijdrage is onderzocht hoe de Nederlandse rechter van 2012 tot en met 2021 oordeelde over arbeidsconflicten waarin (vermeende) zwangerschapsdiscriminatie centraal stond. Daartoe zijn 25 zaken bestudeerd die via rechtspraak.nl te raadplegen zijn. Voor ieder van de zaken is geanalyseerd of de rechter verwijst naar het toepasselijke Unierecht, hoe deze omging met bewijskwesties, wat de uitkomst van de zaak was en of er een schadevergoeding is toegekend. Vervolgens zijn de zaken kritisch geëvalueerd aan de hand van de standaarden die uit het Europees recht voortvloeien. De auteurs concluderen dat de rechtspraktijk een behoorlijke verscheidenheid en tegenstrijdigheid in de toepassing van de rechtsbeginselen laat zien, met negatieve gevolgen voor de effectiviteit van de non-discriminatienorm.
Downloads
Gepubliceerd
Nummer
Sectie
Licentie
Copyright (c) 2023 Alexander Hoogenboom, Hannah Jans
Dit werk wordt verdeeld onder een Naamsvermelding 4.0 Internationaal licentie.
Auteursrechtverklaring
Auteurs die in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten publiceren stemmen in met de volgende voorwaarden:
a) Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten stelt de inhoud van het gepubliceerde artikel onmiddellijk Open Access beschikbaar. Artikelen worden gepubliceerd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution 4.0 International licentie (CC BY 4.0). De auteurs behouden het copyright en geven het tijdschrift het recht om als eerste het werk te publiceren onder een CC BY 4.0 licentie. Deze licentie geeft anderen het recht om de inhoud zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten te gebruiken en te delen, ook voor commerciële doeleinden, onder de voorwaarde dat naar het originele werk en dit tijdschrift wordt gerefereerd.
b) Het is auteurs toegestaan om separate, additionele contractuele overeenkomsten aan te gaan voor de niet-exclusieve versie zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten (bijvoorbeeld publicatie in een repository van de instelling, of publicatie in een boek), met een referentie naar de originele publicatie in dit tijdschrift.
c) Het is auteurs toegestaan om hun werk online te publiceren (bijv. in een repository of op een eigen website) voorafgaand en gedurende het submissieproces. Auteurs worden aangemoedigd om hun werk te uploaden naar de repository van hun instelling.