De schijn van neutraliteit
Een kritische analyse van het juridische en maatschappelijke debat over neutraliteitsvoorschriften
DOI:
https://doi.org/10.54195/NTM.18889Trefwoorden:
neutraliteit, secularisme, vrijheid van godsdienst, discriminatieverbod, artikel 9 EVRM, Richtlijn 2000/78/EGSamenvatting
In verschillende Europese landen woedt al lange tijd een debat over een verbod op het dragen van religieuze uitingen in specifieke beroepssectoren, zoals het onderwijs, de ambtenarij, de politie of bij private ondernemingen. Steeds nadrukkelijker wordt ‘neutraliteit’ naar voren gebracht als rechtvaardiging voor dit type kledingvoorschriften. In dit artikel wordt deze rechtvaardiging kritisch onder de loep genomen. Wat wordt precies bedoeld met neutraliteit, en welke aannames gaan daarachter schuil? In dit artikel bepleiten wij een intersectionele benadering van neutraliteitsvoorschriften die aandacht heeft voor de normerende werking van neutraliteit. In deze benadering is dat wat geldt als een ‘neutrale uitstraling’ geen objectief gegeven, maar reflecteert het dominante sociale normen over wat geldt als neutraal en wat niet. Doordat neutraliteitsvoorschriften deze sociale normen legitimeren en reproduceren, leiden zij niet alleen tot feitelijke, maar ook tot symbolische uitsluiting van religieuze minderheden.
Downloads
Downloads
Gepubliceerd
Nummer
Sectie
Licentie
Copyright (c) 2024 Willem Hutten, Nawal Mustafa
Dit werk wordt verdeeld onder een Naamsvermelding 4.0 Internationaal licentie.
Auteursrechtverklaring
Auteurs die in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten publiceren stemmen in met de volgende voorwaarden:
a) Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten stelt de inhoud van het gepubliceerde artikel onmiddellijk Open Access beschikbaar. Artikelen worden gepubliceerd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution 4.0 International licentie (CC BY 4.0). De auteurs behouden het copyright en geven het tijdschrift het recht om als eerste het werk te publiceren onder een CC BY 4.0 licentie. Deze licentie geeft anderen het recht om de inhoud zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten te gebruiken en te delen, ook voor commerciële doeleinden, onder de voorwaarde dat naar het originele werk en dit tijdschrift wordt gerefereerd.
b) Het is auteurs toegestaan om separate, additionele contractuele overeenkomsten aan te gaan voor de niet-exclusieve versie zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten (bijvoorbeeld publicatie in een repository van de instelling, of publicatie in een boek), met een referentie naar de originele publicatie in dit tijdschrift.
c) Het is auteurs toegestaan om hun werk online te publiceren (bijv. in een repository of op een eigen website) voorafgaand en gedurende het submissieproces. Auteurs worden aangemoedigd om hun werk te uploaden naar de repository van hun instelling.