Het recht op vergetelheid anno 2024
DOI:
https://doi.org/10.54195/NTM.19345Trefwoorden:
internetarchief, delisting, vergetelheid, EVRM, privacy, zoekresultatenSamenvatting
Het vorig jaar in Straatsburg gewezen arrest Hurbain/België vormt een goede aanleiding om te bezien of respectievelijk in hoeverre anno 2024 van een daadwerkelijk ‘recht’ op vergetelheid kan worden gesproken, wanneer het succesvol kan worden ingeroepen dan wel het zal moeten afleggen tegen andere rechten en (daardoor beschermde) belangen. In deze bijdrage wordt het arrest in context geplaatst en gecontrasteerd met eerdere arresten die in Luxemburg en Den Haag over deze thematiek zijn gewezen. Voornaamste conclusie is dat het arrest een (op wezenlijke punten) andere casuspositie betreft dan aan de orde in eerder door het HvJ EU en de Hoge Raad gewezen arresten over het verwijderen van zoekresultaten op internet. Het aan te leggen toetsingskader is daarom ook (wezenlijk) anders.
Downloads
Gepubliceerd
Nummer
Sectie
Licentie
Copyright (c) 2024 Sjoerd Bakker
Dit werk wordt verdeeld onder een Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal licentie.
Auteursrechtverklaring
Auteurs die in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten publiceren stemmen in met de volgende voorwaarden:
a) Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten stelt de inhoud van het gepubliceerde artikel onmiddellijk Open Access beschikbaar. Artikelen worden gepubliceerd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution 4.0 International licentie (CC BY 4.0). De auteurs behouden het copyright en geven het tijdschrift het recht om als eerste het werk te publiceren onder een CC BY 4.0 licentie. Deze licentie geeft anderen het recht om de inhoud zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten te gebruiken en te delen, ook voor commerciële doeleinden, onder de voorwaarde dat naar het originele werk en dit tijdschrift wordt gerefereerd.
b) Het is auteurs toegestaan om separate, additionele contractuele overeenkomsten aan te gaan voor de niet-exclusieve versie zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten (bijvoorbeeld publicatie in een repository van de instelling, of publicatie in een boek), met een referentie naar de originele publicatie in dit tijdschrift.
c) Het is auteurs toegestaan om hun werk online te publiceren (bijv. in een repository of op een eigen website) voorafgaand en gedurende het submissieproces. Auteurs worden aangemoedigd om hun werk te uploaden naar de repository van hun instelling.