De toegevoegde waarde van de grondwettelijke beperkingensystematiek
DOI:
https://doi.org/10.54195/NTM.19347Trefwoorden:
Grondrechtenbescherming, grondrechtenbeperking, Grondwet, toetsingskaderSamenvatting
In het eerste nummer van 2024, een mini-special over de Grondwet (Gw), vroeg Henri de Waele zich af hoeveel waarde we nog moeten hechten aan de Gw in het licht van de ontwikkelingen op Europees niveau. Waar het gaat om grondrechtenbescherming, meent hij dat vooral het internationale en Europese recht leidend is. De Gw zou volgens hem in de praktijk geen rol spelen, ook gelet op het toetsingsverbod. Hij betoogt bij wijze van gedachte-experiment dat de Grondwet net zo goed kan worden afgeschaft: ‘Zodoende is het geen totaal wereldvreemde gedachte om de officiële grondwet helemaal te laten uitdoven, ten faveure van het overkoepelende bestel: netto maakt het voor de meeste grondrechten toch geen verschil.’[1] Het artikel lijkt vooral prikkelend bedoeld te zijn, maar dat doet er niet aan af dat de stellingen van De Waele mijns inziens ongenuanceerd en onjuist zijn. De grondrechten in de Gw zijn wel degelijk van groot belang voor de praktijk van grondrechtenbescherming in Nederland, zoals ik in deze reactie zal toelichten.
Downloads
Gepubliceerd
Nummer
Sectie
Licentie
Copyright (c) 2024 Simone Hooijer
Dit werk wordt verdeeld onder een Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal licentie.
Auteursrechtverklaring
Auteurs die in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten publiceren stemmen in met de volgende voorwaarden:
a) Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten stelt de inhoud van het gepubliceerde artikel onmiddellijk Open Access beschikbaar. Artikelen worden gepubliceerd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution 4.0 International licentie (CC BY 4.0). De auteurs behouden het copyright en geven het tijdschrift het recht om als eerste het werk te publiceren onder een CC BY 4.0 licentie. Deze licentie geeft anderen het recht om de inhoud zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten te gebruiken en te delen, ook voor commerciële doeleinden, onder de voorwaarde dat naar het originele werk en dit tijdschrift wordt gerefereerd.
b) Het is auteurs toegestaan om separate, additionele contractuele overeenkomsten aan te gaan voor de niet-exclusieve versie zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten (bijvoorbeeld publicatie in een repository van de instelling, of publicatie in een boek), met een referentie naar de originele publicatie in dit tijdschrift.
c) Het is auteurs toegestaan om hun werk online te publiceren (bijv. in een repository of op een eigen website) voorafgaand en gedurende het submissieproces. Auteurs worden aangemoedigd om hun werk te uploaden naar de repository van hun instelling.