Myj/mering. De noodstop van Rule 39 in een nieuw jasje
Plus: De Britse poging tot een nationaal bommetje onder die noodstop
DOI:
https://doi.org/10.54195/NTM.19355Samenvatting
Vanaf 28 maart 2024 is de bestaande tekst van Rule 39 van de Rules of Court (Interim Measures) en van de daarbij behorende Practice Direction ingrijpend aangepast. Het is nu ook uit de tekst duidelijk dat zo een voorlopige maatregel alleen in uitzonderlijke omstandigheden zal worden bevolen, als sprake is van zaken met een imminent risk of irreparable harm to a Convention right. Ook zijn allerlei verduidelijkingen in de te volgen procedure geformuleerd. Interim maatregelen plegen nog wel in asielzaken te worden bevolen als sprake is van een dreigende uitzetting of overlevering aan een land waar de asielzoeker te vrezen heeft voor lijf of leden. In het Verenigd Koninkrijk heeft de Britse regering omstreeks dezelfde tijd nu juist wetgeving voorgesteld waarin met betrekking tot overbrenging van asielzoekers (in het kader van speciale afspraken naar Rwanda), het laatste woord aan de politiek blijft en de verantwoordelijk minister niet gebonden is aan een bevolen interim maatregel. Het is zorgelijk dat uitgerekend een van de founding fathers van het EVRM dit voorbeeld meent te moeten geven.
Downloads
Gepubliceerd
Nummer
Sectie
Licentie
Copyright (c) 2024 Egbert Myjer
Dit werk wordt verdeeld onder een Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal licentie.
Auteursrechtverklaring
Auteurs die in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten publiceren stemmen in met de volgende voorwaarden:
a) Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten stelt de inhoud van het gepubliceerde artikel onmiddellijk Open Access beschikbaar. Artikelen worden gepubliceerd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution 4.0 International licentie (CC BY 4.0). De auteurs behouden het copyright en geven het tijdschrift het recht om als eerste het werk te publiceren onder een CC BY 4.0 licentie. Deze licentie geeft anderen het recht om de inhoud zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten te gebruiken en te delen, ook voor commerciële doeleinden, onder de voorwaarde dat naar het originele werk en dit tijdschrift wordt gerefereerd.
b) Het is auteurs toegestaan om separate, additionele contractuele overeenkomsten aan te gaan voor de niet-exclusieve versie zoals gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten (bijvoorbeeld publicatie in een repository van de instelling, of publicatie in een boek), met een referentie naar de originele publicatie in dit tijdschrift.
c) Het is auteurs toegestaan om hun werk online te publiceren (bijv. in een repository of op een eigen website) voorafgaand en gedurende het submissieproces. Auteurs worden aangemoedigd om hun werk te uploaden naar de repository van hun instelling.